Webapplicatie laten maken: hoe werkt dat?
Webapplicatie voor het automatiseren van belangrijke processen
Steeds meer organisaties kiezen ervoor een webapplicatie te laten maken voor het automatiseren van belangrijke of veelgebruikte processen. Dat is ook niet zo gek, want een webapplicatie (ook wel: web app) is een schaalbare, gebruiksvriendelijk en eenvoudig te onderhouden oplossing om software aan grote groepen klanten of medewerkers beschikbaar te stellen. Maar hoe pak je een webapplicatie laten maken eigenlijk aan?
Slechts 14,1 procent van het Nederlandse bedrijfsleven is al vergevorderd in de digitale transformatie, zo concluderen fintechbedrijf Pleo en onderzoeksbureau GWI op basis van onderzoek uit januari 2024. 68 procent van de Nederlandse bedrijven zegt aan de slag te willen met digitalisering, maar het leeuwendeel komt daarbij dus niet ver.
Dat is jammer, want hoewel digitalisering complex kan lijken, hoeft het dat in de praktijk zeker niet te zijn. Door telkens terugkerende processen en handelingen te automatiseren of in een digitale applicatie te gieten, kunnen bedrijven op een heel laagdrempelige manier al veel tijd en kosten besparen. Vaak zijn de mogelijkheden en te behalen voordelen bovendien veel omvangrijker dan aanvankelijk gedacht.
Eén van de meest effectieve manieren om serieus aan de slag te gaan met het automatiseren en efficiënter maken van tal van dit soort processen, is een webapplicatie laten maken. Een webapplicatie (of web app) is een softwareprogramma dat niet lokaal op computers of werkstations staat geïnstalleerd, maar online beschikbaar is via je browser.
interne & externe processen
Voordelen van een webapplicatie
Als het gaat om automatiseren via een web app, zijn er twee mogelijkheden:
Interne processen
Het automatiseren van interne processen. Denk aan het automatisch laten opstellen van facturen aan de hand van notities die monteurs maken tijdens het klantbezoek. Facturen hoeven dan alleen nog gecontroleerd te worden – het opmaken ervan gebeurt geheel automatisch. Dit is een eenvoudig voorbeeld van een stukje automatisering dat snel en effectief via een webapplicatie kan worden gerealiseerd.
Klantcontact en externe processen
Het digitaliseren van klantcontact en externe processen. Denk aan een online klantportaal waarin jouw klanten zelf afspraken kunnen maken en gegevens kunnen aanleveren. Een goed voorbeeld hiervan is de webapplicatie die wij bouwden voor uitvaartcentra, waarmee nabestaanden zelf de foto’s, video’s en ander materiaal voor tijdens een uitvaart kunnen samenstellen.
Dergelijke processen inregelen via een webapplicatie brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo is een webapplicatie altijd online beschikbaar en hoeft deze niet eerst geïnstalleerd te worden op een computer. Webapplicaties zijn daarnaast schaalbaar: je kunt ze eenvoudig openstellen voor grote groepen gebruikers, medewerkers of klanten. Bovendien zijn ze goed te onderhouden. Updates kunnen immers centraal worden uitgevoerd, omdat gebruikers geen lokaal geïnstalleerde software gebruiken.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer bedrijven en andere organisaties naar webapplicaties kijken als ze efficiënter willen gaan werken, kosten willen besparen of repeterend werk willen automatiseren. Maar hoe pak je een web app laten maken nu effectief en doelgericht aan?
Voordelen van een PWA
in 6 stappen naar succes
Web app laten maken: het proces
Je kunt uiteraard niet lukraak beginnen met een webapplicatie bouwen, ook niet als je een IT-bedrijf inhuurt om dat voor je te doen. Bij het bouwen van web apps werken wij als volgt:
Voordelen van een PWA
Stap 1: Brainstorm
Wil je een webapplicatie laten maken, dan is het aan te raden eerst zelf op papier te zetten welke processen, functies of andere kenmerken je graag in je web app zou willen laten bouwen. Anders gezegd: welk stukje handwerk, waar jouw klanten of personeel nu tijd en energie in moeten steken, wil je geautomatiseerd hebben? Dat kunnen er uiteraard ook meerdere zijn. Laat je niet beperken door wat je denkt wat wel of niet kan. Probeer out-of-the-box te denken: hoe ziet de ideale situatie eruit?
Voordelen van een PWA
Stap 2: IT-partner kiezen
Nadat je zelf hebt gebrainstormd, is het tijd om een geschikte IT-partner te zoeken. Tenzij je zelf een complete IT-afdeling in dienst hebt, is het nagenoeg onmogelijk om een goed werkende, effectieve web app te realiseren zonder het uit te besteden. Bij 302 Online Applicaties kun je altijd gebruikmaken van een kosteloze, vrijblijvende kennismaking om samen je hulpvraag of ideeën te bespreken en verkennen. Vaak is zo’n gesprek al heel verhelderend en leidt het tot veel nieuwe inspiratie voor verdere verbeterkansen.
Voordelen van een PWA
Stap 3: Functies voor MVP bepalen
We bepalen de functies voor een MVP: een minimal viable product. Oftewel: datgene waar jouw web app minimaal aan moet voldoen om ‘m in gebruik te kunnen nemen. We bepalen dit aan de hand van een strategische sessie waarin we goed bepalen waarvoor je de te bouwen webapplicatie wilt kunnen gebruiken en hoe het eindresultaat eruit moet komen te zien.
Voordelen van een PWA
Stap 4: Webapplicatie bouwen
We gaan de webapplicatie bouwen. Afhankelijk van de complexiteit duurt dit enkele weken tot enkele maanden. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van de vraag of er API-koppelingen met andere, bestaande systemen moeten komen. Vaak kunnen we binnen een verrassend korte termijn al wel een eerste, werkende testversie aanbieden.
Voordelen van een PWA
Stap 5: Implementatie
Doet de web app wat deze moet doen en ben je tevreden? Dan helpen we je met de implementatie en ingebruikname. Soms moet daarvoor bijvoorbeeld nieuwe hardware in gebruik worden genomen – hiermee ondersteunen we dan. We zorgen ervoor dat de implementatie vlekkeloos verloopt.
Voordelen van een PWA
Stap 6: Doorontwikkeling en onderhoud
Na de ingebruikname blijven we de app doorontwikkelen, verbeteren en houden we deze up to date. Belangrijk daarbij is het verzamelen van gebruikersfeedback: wat vinden medewerkers en/of klanten van de webapp, en wat zouden ze liever anders zien? We leveren je alle benodigde nazorg en service om ook op lange termijn naar volle tevredenheid met de webapplicatie te kunnen werken.
Hoeveel extra klanten kun je binnenhalen door te automatiseren?
Webapplicatie laten maken: kosten
Een vaak gestelde vraag rondom het laten maken van webapplicaties is: wat kost een web app? De kosten voor een web app lopen enorm uiteen. Ze zijn afhankelijk van tal van factoren, waaronder:
- Aantal gebruikers
- Aantal functies
- Koppelingen met andere systemen
- Benodigde ontwikkeltijd
Het prijskaartje van een webapplicatie is dus niet in één bedrag uit te drukken. Wij raden daarom aan om vooral te kijken naar de waarde die de web app je zou opleveren: wat zijn de kosten van het handwerk dat je wilt automatiseren? Hoeveel extra klanten of omzet kun je binnenhalen door te automatiseren? Door dit soort vragen te beantwoorden, kun je een kosten-/batenanalyse voor jezelf maken.
Het doel van digitaliseren is per slot van rekening dat het je iets oplevert. Lagere kosten, meer omzet, meer tevreden klanten, of het liefst een combinatie van die drie. Wil je hierover meer informatie of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.
Webapplicatie laten maken?
Heb je een leuk idee wat je graag wilt bespreken? Maak snel en vrijblijvend een afspraak met Jules voor een kennismakingsgesprek.