Top 5 trends voor IT en softwareontwikkeling in 2025
Innovaties en nieuwe technologische mogelijkheden
Innovaties en nieuwe technologische mogelijkheden op het gebied van software en IT volgen elkaar sneller op dan ooit. Wil je het optimale uit je IT halen en je concurrenten een stap voor blijven als het gaat om digitale volwassenheid, dan moet je als organisatie weten welke ontwikkelingen er spelen en hoe je die effectief inzet. In dit artikel lees je over de top 5 trends voor IT en softwareontwikkeling in 2025, en hoe je hier optimaal gebruik van maakt.
Goede software zet je niet eenmalig neer, maar is continu in ontwikkeling. Waar je er voorheen nog wel mee wegkwam om eens in de paar jaar naar je IT te kijken en wat verbeteringen door te voeren, moet je tegenwoordig als organisatie continu een vinger aan de pols houden om zeker te weten dat je niet achterloopt.
Achterlopen op softwaregebied maakt je organisatie immers kwetsbaar: je bent niet optimaal beschermd tegen de nieuwste cyberdreigingen, je laat interessante commerciële mogelijkheden onbenut en je wordt links en rechts ingehaald door concurrenten die het slimmer en innovatiever aanpakken.
Om in 2025 het verschil te maken en het optimale uit je IT-inrichting te halen, zijn er een aantal trends om in de gaten te houden en op in te spelen. In dit artikel staan de vijf belangrijkste op een rij.
Security first
Trend 1: Security first: cybersecurity als commerciële factor
Cybersecurity wordt in 2025, nog veel meer dan voorheen, een commerciële factor in plaats van noodzakelijk kwaad. Goede cybersecurity zorgt ervoor dat je als organisatie continu online bent en geen omzet misloopt vanwege externe dreigingen.
Waar cybersecurity voorheen een kostenpost was – en dat binnen veel organisaties nog altijd als zodanig gezien wordt – transformeert het langzaam in een investering in je commerciële slagkracht. Is jouw IT-landschap optimaal weerbaar tegen dreigingen en daar beter tegen bestand dan dat van je concurrenten? Dan geeft je dat een commercieel voordeel.
Security first wordt daarom hét adagium in 2025. Met de versnellende opkomst van AI neemt ook het aantal cyberdreigingen toe – wat je op softwaregebied ook laat ontwikkelen, veiligheid is daarom prioriteit nummer één.
specifieke ai-tooling
Trend 2: AI wordt steeds meer mainstream
2023 was het jaar waarin we kennismaakten met AI, en 2024 het jaar waarin we er langzaam vertrouwd mee raakten. 2025 wordt het jaar waarin het mainstream wordt. Steeds meer organisaties verwerken de kracht van AI op allerlei plekken in hun IT en bedrijven die dat niet doen, lopen in 2025 achter de feiten aan.
Werk dat je voorheen door stagiaires of jonge medewerkers in opleiding liet uitvoeren, kun je tegenwoordig al redelijk eenvoudig door AI-tools laten doen. Je hoeft dan alleen nog maar zelf de output te controleren en bijschaven. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van generatieve AI om de teksten van je mailings en nieuwsbrieven af te stemmen op allerlei verschillende doelgroepen – voorheen monnikenwerk, nu een fluitje van een cent.
In 2025 gaan we bovendien steeds meer specialistische AI-tooling zien. AI-tooling specifiek voor bepaalde sectoren of bepaalde toepassingen, in plaats van generalistische tools zoals we ze nu voornamelijk kennen. Doe je op dit moment nog helemaal niets met AI in je IT-stack? Dan wordt het hoog tijd om in beweging te komen.
stroomlijnen door software-integratie
Trend 3: Software-integratie wordt de standaard
De nieuwe generatie werknemers – de welbekende Generatie Z – vindt het doodnormaal dat platforms en systemen met elkaar samenwerken en dat informatie uit applicatie A naadloos doorloopt in applicatie B. Ze stellen bovendien hoge eisen aan gebruikersvriendelijkheid – ook wel: user experience – en gaan intuïtief te werk, zonder eerst allerlei handleidingen te lezen.
Gebruik je binnen je organisatie nog veel verschillende systemen en platforms? En moeten medewerkers vaak handmatig data van het ene naar het andere systeem overhevelen? Dan wordt het de hoogste tijd om daar eens iets aan te doen. Oftewel: software-integratie.
Investeren in software-integratie maakt niet alleen dat je makkelijker en daardoor kostenefficiënt gaat werken, maar het zorgt er ook voor dat de nieuwe generatie werknemers graag bij je komt en blijft werken. Bedenk dus welke onderdelen van je IT-inrichting je kunt stroomlijnen door software-integratie, of laat je IT-partner eens kritisch meekijken.
update je legacy software
Trend 4: Downtime door software-fouten kruipt richting 0 procent
Computers maken geen fouten – mensen maken fouten bij het configureren van die computers. Maar doordat IT-bedrijven steeds efficiënter en nauwkeuriger gaan werken – onder meer doordat ook coderen met behulp van AI een stuk sneller en secuurder kan – kruipt de door software-fouten veroorzaakte downtime in nieuwe systemen langzaam richting de nul procent.
Dat lijkt op het eerste gezicht wellicht een IT-trend die vooral voor software-engineers interessant is, maar de impact ervan is breed. Heb je namelijk relatief oude software in gebruik waar nog weleens een storing optreedt die niet wordt veroorzaakt door dreigingen van buitenaf, dan werkt dat op den duur als een handrem op je organisatie. Start-ups en scale-ups die met gloednieuwe IT werken, hebben dat probleem namelijk veel minder.
Moet je nu al je IT laten vervangen door hagelnieuwe systemen? Dat niet per se, maar het kan zeker geen kwaad om je legacy software op de meest kritieke punten te laten hercoderen of opnieuw ontwerpen. Downtime voorkomen is immers niet onbelangrijk – het levert je eenvoudigweg extra omzet op.
energie besparing
Trend 5: Duurzaamheid een factor bij alles wat je doet
Ondanks dat we al jarenlang roepen dat we energie moeten besparen en duurzamer moeten worden, neemt het energieverbruik van IT-systemen exponentieel toe. Zeker de opkomst van AI-systemen heeft het energieverbruik van computers enorm de hoogte in gestuwd. Dat hoeft niet altijd slecht te zijn – vaak vervangt zulke software andere activiteiten die nog veel meer energie kosten – maar maakt wel dat duurzaamheid steeds meer een factor wordt waarmee je rekening dient te houden.
Concrete dingen die je kunt doen om het energieverbruik van je IT-stack te verkleinen:
- Maak zoveel mogelijk gebruik van de cloud. Een bijlage die je naar twintig mensen verzendt, wordt twintig keer op een server gekopieerd. Een document in de cloud waarin twintig mensen samenwerken, staat alleen maar in die cloud. Doe dit structureel, en de energiebesparing is significant.
- Vernieuw oude IT door nieuwe, efficiëntere software. Zoals je koelkast van twintig jaar geleden energie slurpt, werkt verouderde IT doorgaans ook niet heel efficiënt.
- Kijk kritisch naar je IT-versnippering. Veel organisaties hebben onnodig veel verschillende systemen en tools in gebruik. Dat is dan historisch zo gegroeid – er is telkens iets bijgekomen – maar verdient een kritische blik. Drie aparte systemen vervangen door één nieuw platform, werkt niet alleen veel prettiger en efficiënter – het bespaart ook een hoop kosten voor energie en onderhoud.
Advies op maat?
Op zoek naar informatie over wat in jouw situatie de beste keuze is voor een app die zowel op iOS als Android te gebruiken is? Wij kijken graag vrijblijvend met je mee en voorzien je van een onderbouwd advies op maat. Neem daarvoor gerust contact met ons op.