302 online applicaties

Software laten ontwikkelen: waar begin je?

Native vs web
Elke organisatie of onderneming gebruikt software. En hoewel je heel veel veelvoorkomende taken en processen kunt ondervangen met standaard-software die je kant-en-klaar kunt kopen, is het voor de meeste bedrijven op een zeker moment handiger, voordeliger en efficiënter om zelf software te laten ontwikkelen. Maar hoe begin je daarmee, en waar moet je op letten als je je eigen software gaat laten ontwikkelen?

De argumenten voor organisaties om zelf – op basis van maatwerk – eigen software te laten ontwikkelen, zijn talrijk. Met eigen software kun je bijvoorbeeld: 

  • Processen zo eenvoudig mogelijk inrichten voor je leveranciers of klanten; 
  • Het aantal verschillende systemen en tools dat je nodig hebt drastisch verminderen, en daarmee kosten besparen. 

Maatwerk software draagt op die manier voor tal van bedrijven concreet bij aan hun groei. Minder tijd en kosten kwijt zijn aan omslachtige IT-processen betekent immers meer tijd en investeringsruimte voor inhoudelijk werk dat omzet oplevert. 

Je eigen software laten ontwikkelen doe je echter niet zomaar tussen neus en lippen door. Het vraagt een stuk voorbereiding, een doordachte planning en een goede samenwerking met de juiste IT-partner. Maar waar begin je nu concreet als je je eigen software wilt laten ontwikkelen? 

Klantwensen

Denk in gebruikersbehoeften in plaats van features

Software laat je maken omdat je bepaalde taken of processen wilt automatiseren. We zijn vaak geneigd om dan te denken in features: opties die de nieuwe software moet hebben. Wanneer je begint met je eigen software te laten ontwikkelen, is het echter beter om een stap terug te zetten: breng eerst je doelgroep in kaart en concretiseer hun behoeften. 

Wie moeten de nieuwe software gaan gebruiken? Zijn dat je klanten, je leveranciers, of je eigen medewerkers? Of misschien wel allemaal? Wat moeten zij allemaal kunnen doen in de nieuwe software? Wat vinden ze daarbij belangrijk? 

Houd één of meerdere brainstormsessies, eventueel samen met je IT-partner of een UX-designer, om het hierover te hebben. In veel gevallen werkt het ook heel goed om enkele leden uit je doelgroep daarbij aan tafel uit te nodigen. Laat je software ontwikkelen voor intern gebruik binnen jouw bedrijf? Vraag eens wat collega’s om aan te schuiven en mee te denken, dat werkt vaak erg verfrissend. 

software van klein naar groot
van klein naar groot

Begin klein, breid uit

Je zult in de praktijk merken dat hoe lang je nadenkt over de inrichting van je eigen maatwerk software, hoe uitgebreider zo’n applicatie op papier wordt. Dat is een beruchte valkuil: te veel ineens willen. Het risico op verkeerde keuzes is dan groot, omdat het steeds lastiger wordt om het totale project nog te overzien. 

Beter is het om een eerste versie van je software te laten ontwikkelen op basis van een klein aantal cruciale functies of use cases. Dat noemen we in vaktermen het MVP: minimal viable product. Je houdt je project zo overzichtelijk en hebt relatief snel een stukje software dat je in de praktijk kunt testen en laten gebruiken. 

feedback

Eindgebruikers betrekken: testen en verbeteren

Dat testen is belangrijk, want het geeft je de mogelijkheid om feedback op je software op te halen bij (test-)gebruikers. Op basis daarvan kun je je MVP verbeteren en optimaliseren. Heb je eenmaal een MVP, vergeet dan ook zeker niet om eindgebruikers te betrekken bij het testen ervan. 

Op deze manier betrek je zowel in het brainstorm-stadium als in het teststadium eindgebruikers bij de totstandkoming van je eigen maatwerk software. Je software wordt op die manier een gezamenlijk project, waardoor de kans groot is dat het straks ook door de doelgroep omarmd wordt. 

Kwaliteit

Ga voor kwaliteit

Een alom bekende wijsheid in de IT-wereld schrijft voor: software kan goed, snel en goedkoop, maar je kunt er maar twee van de drie kiezen. Wil je goede software snel laten ontwikkelen, houd dan rekening met hoge kosten. Wil je goede software betaalbaar houden, dan zul je rustig aan moeten doen en stap voor stap gaan. 

Wat je ook doet, laat je niet verleiden om voor goedkoop en snel te gaan. Dat betekent namelijk dat je gaat inleveren op kwaliteit. En op lange termijn heb je daar ontzettend veel last van. Gebruikers accepteren geen software die niet goed werkt en door niet-optimale oplossingen te laten implementeren, bouw je ongemerkt een hoop technical debt op: tekortkomingen in je software die je in een later stadium alsnog, maar dan tegen veel hogere kosten, zult moeten verhelpen. Geef dus kwaliteit prioriteit en pak het rustig en bedachtzaam aan, zo bereik je uiteindelijk het beste eindresultaat. 

software kwaliteit
koffie?

Je hoeft niet alles zelf te bedenken

Klinkt het allemaal nog als een behoorlijke uitdaging? Dat is niet zo gek, want software ontwikkelen is een specialistisch vak. Het goede nieuws is dat je echt niet alles zelf hoeft te bedenken. Een goede IT-partner hakt dagelijks met het bijltje en kan je uitstekend op weg helpen, niet alleen met het feitelijke ontwikkelen van software, maar ook met het voortraject en het ontwerp van de software. 

Je eigen maatwerk software laten ontwikkelen begint daarom met een kop koffie. Om te bespreken wat je voor ogen hebt, wie je doelgroep is en wat je hun graag zou willen bieden. Interesse om daar eens vrijblijvend over te praten? Neem dan contact met ons op! 

Meer weten?

Welke van bovenstaande functies zou in een klantportaal voor jouw bedrijf een waarde toevoegende feature zijn? Wil je hier meer informatie over of ben je op zoek naar advies op maat, neem dan contact met ons op.

nl_NLDutch