302 online applicaties

Het belang van veilige apps: zorg dat je geen klanten verliest!

Toenemende regeldruk vanuit Brussel maakt dat organisaties in steeds meer sectoren zeer selectief moeten zijn bij de keuze voor nieuwe leveranciers en zakelijke partners. Steeds vaker geldt er een wettelijke verplichting voor een supply chain die geheel compliant is en gebruik maakt van honderd procent veilige apps. Voldoe je als bedrijf niet aan Europese standaarden? Dan kan het zomaar zijn dat je hierdoor klanten verliest.

NIS2, de DORA, de AI Act: zomaar wat relatief nieuwe Europese richtlijnen en wetten die in de afgelopen jaren in werking zijn getreden. En hoewel de meeste van die wetten en richtlijnen op specifieke sectoren zijn gericht – de DORA geldt bijvoorbeeld voor financiële instellingen, zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen – is de impact ervan veel breder dan alleen die sectoren.

Dat heeft alles te maken met het feit dat veel nieuwe regelgeving van organisaties verlangt dat ze gebruikmaken van een supply chain die volledig compliant is. Dat betekent bijvoorbeeld: een verzekeraar voldoet pas aan de eisen uit de DORA (Digital Operational Resilience Act) als al zijn toeleveranciers óók aan de eisen voldoen. Die impact ga je als doorsnee Nederlands bedrijf voelen: heb je je zaken wat betreft cybersecurity, IT-stabiliteit en gebruik van veilige apps niet goed op orde, dan gaat je dat klanten en dus omzet kosten.

Met veilige apps ben je interessant voor andere partijen

Maak je zelf uitsluitend gebruik van veilige apps? Heb je de cybersecurity van je bedrijfssoftware goed op orde? Werk je alleen samen met professionele IT-partners? Dan ben je als bedrijf interessant als partner om mee samen te werken. Sterker nog: als je dit alles niet op orde hebt, ben je voor steeds meer organisaties geen serieuze optie meer als toeleverancier.

Bedrijven uit onder meer de volgende sectoren hebben op dit moment al te maken met Europese richtlijnen en wetten die hen verplichten om uitsluitend samen te werken met toeleveranciers die aan hoge IT-veiligheidseisen voldoen:

  • Telecommunicatie
  • Finance
  • Openbare nutsvoorzieningen
  • Gezondheidszorg
  • Overheid
  • Energievoorziening
  • Digitale infrastructuur
  • Levensmiddelen

Bovenstaande lijst wordt bovendien steeds langer. Wil je nu of in de toekomst zaken kunnen (blijven) doen met partijen uit één van deze sectoren? Dan moet je in actie komen.

Kom in actie: zorg voor betrouwbare IT

Bedrijven en organisaties die compliant moeten zijn aan Europese regelgeving rondom hun digitale weerbaarheid zullen in de komende periode de lat steeds hoger leggen bij de keuze voor nieuwe toeleveranciers en zakelijke partners. Hoe zorg je er nu voor dat jouw bedrijf op dat soort lijstjes belandt? Dat kan bijvoorbeeld zo:

  1. Breng je bestaande IT-stack in kaart. Zet op een rij welke applicaties en softwarepakketten je allemaal gebruikt. Zowel software waar je gewoon een licentie van hebt gekocht als maatwerk software die je zelf hebt laten maken.
  2. Laat de digitale weerbaarheid van die IT-stack beoordelen. De veiligheid van je totale stack wordt bepaald door de zwakste schakel. Laat een IT-specialist daar kritisch naar kijken, zodat je weet hoe weerbaar je bent en waar eventuele prioriteiten liggen.
  3. Vervang of vernieuw software die niet voldoet. Blijk je gebruik te maken van één of meerdere applicaties die nu of in de toekomst een mogelijk risico vormen? Laat dan noodzakelijke reparaties uitvoeren of vervang die software door betere alternatieven. Je IT-partner kan je helpen met het vervangen of verbeteren van maatwerk software.

Op deze manier werk je gestructureerd toe naar een betrouwbare IT-stack bestaande uit veilige apps. En krijg je in de toekomst kritische vragen van andere bedrijven of organisaties naar de betrouwbaarheid van jouw IT? Dan kun je zwart op wit aantonen dat je je zaakjes goed op orde hebt.

Conclusie: investeer in veilige apps bij een betrouwbare IT-partner

Wil je nu en in de toekomst relevant blijven als mogelijke zakelijke partner voor bedrijven uit zoveel mogelijk sectoren? Investeer dan in veilige apps bij een betrouwbare IT-partner. Zo’n IT-partner kan veel voor je betekenen als het gaat om het op orde brengen van je IT-hygiëne. Denk daarbij aan:

  • Automatische malware/virusscans op al je in- en uitgaande data
  • 24/7 monitoring op je applicaties
  • Beheer van de optimale firewall-configuraties
  • MFA op al je applicaties voor professioneel toegangsbeheer
  • PEN-testen van je applicaties, zodat je kunt aantonen dat je weerbaar bent
  • Loadtesten van (delen van) je IT-stack, zodat je weet waar eventuele bottlenecks zitten

Heb jij dit en meer van dergelijke zaken al aantoonbaar op orde? Zo nee, dan is nu het moment om in actie te komen. Wacht niet totdat je in de praktijk werkt dat steeds minder bedrijven met je willen of kunnen samenwerken – van achter de feiten aanlopen is nog geen enkel bedrijf ooit beter geworden.

Jules Bloemen

+31 24 711 03 07

jules@302.nl

Vrijblijvend over een idee praten? Neem contact op!​

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Neem contact met mij op en ik help je graag verder. 

Liever terug gebeld worden? Laat je telefoonnummer achter en we bellen je zo snel mogelijk terug!

bel mij terug
nl_NLDutch