Wat kost een app laten maken?
Waar je rekening mee moet houden
Het is doorgaans dé hamvraag bij de ontwikkeling van een nieuwe app: wat mag dat kosten? Logisch, want apps zijn vaak niet heel goedkoop en het kostenaspect is dus van belang. Maar waar moet je nu zoal rekening mee houden als je een app wilt laten ontwikkelen? En wat kost een app eigenlijk?
Het is moeilijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag wat een app kost. Elke app is anders en de kosten van een app hangen van veel verschillende factoren af. De belangrijkste aspecten die van invloed zijn op de kosten van een app zijn het aantal verschillende schermen, functies en menu-items, en de complexiteit van die functies.
Ook maakt het nogal wat uit of je redelijk gangbare functies in je app wilt hebben die een app-ontwikkelaar voor een groot deel al op de plank heeft liggen, of juist heel zeldzame functionaliteiten die veel ontwikkeltijd vergen. Wil je dus precies weten hoeveel ‘jouw’ app gaat kosten, dan moet je precies weten wat er in die app moet zitten. Om je een idee te geven van de kosten van het laten maken van een app, geven we je wat voorbeelden en richtlijnen mee.
Basis apps
Simpele apps: kosten onder de 10.000 euro
Eenvoudige basisapps hoeven tegenwoordig niet meer dan een paar duizend euro te kosten. Dan gaat het vaak om apps voor intern gebruik, bijvoorbeeld een personeelsapp voor een bedrijf. Er hoeven normaliter niet heel geavanceerde functies in zo’n app te zitten en het aantal functies is bovendien beperkt. Doorgaans zijn het apps waarin bijvoorbeeld (bedrijfs-)nieuws kan worden gelezen en waarmee pushmeldingen verzonden kunnen worden voor belangrijke updates.
Dit soort apps hebben als voordeel dat de functies die er inzitten al talloze keren in andere apps zijn ingezet. Die hebben app-ontwikkelaars dus min of meer kant-en-klaar op de plank liggen. Je kiest dan eigenlijk gewoon een app-concept waarvan je weet dat het goed werkt, selecteert de functies die je wilt, en laat alles ontwikkelen binnen één overkoepelende look & feel. Een soort lopend buffet voor apps. Simpel, voordelig, maar heel effectief!
geavanceerde apps
Geavanceerde opties: 10.000 tot 30.000 euro
Zoek je een wat meer geavanceerde app, met specifieke opties die wat zeldzamer zijn? Dan kom je in een hoger prijssegment. Veel apps die worden ontwikkeld om uiteindelijk publiekelijk in te zetten, bevatten één of meer geavanceerde functies. Ze hebben ook wat meer verschillende functies dan in het goedkopere segment. Daarnaast ligt de lat hier over het algemeen hoog, omdat een slecht werkende app imagoschade kan opleveren voor het bedrijf dat de app aanbiedt. Dat alles leidt tot hogere ontwikkelkosten.
De meeste apps van Nederlandse firma’s die je op je telefoon gebruikt, hebben zo’n 10.000 tot 30.000 euro gekost. Dat geldt bijvoorbeeld voor je nieuwsapp, de app van je zorgverzekeraar en die van je favoriete supermarkt.
Vele mogelijkheden
Crème de la crème: zo duur als je wilt
Apps kun je uiteindelijk zo duur maken als je zelf wilt. Je kunt eindeloos functies in een app laten bijbouwen. Hoe meer functies, hoe lastiger het ook wordt om de gebruiksvriendelijkheid overeind te houden, wat weer extra design- en ontwikkelkosten met zich meebrengt. Als apps aan hoge veiligheidseisen moeten voldoen, leidt dit eveneens tot hoge kosten.
Dure apps zijn een aantal van de meest gebruikte apps ter wereld, zoals bijvoorbeeld social media-apps of wereldwijd bekende apps als Uber. Maar ook apps van beleggings- en investeringsplatforms zijn vaak duur, omdat er allerlei zeer geavanceerde functies inzitten die bovendien heel goed beveiligd moeten zijn. Om dezelfde reden is de kans groot dat bijvoorbeeld de app van je bank een hoop geld heeft gekost.
Kosten
Waarin zitten de kosten bij het laten maken van een app?
Wat zorgt er nu voor dat de kosten oplopen bij het laten maken van een app? Drie aspecten maken dat een app duurder uit kan vallen dan je wellicht had gehoopt:
- Maatwerk. Vrijwel elke app vergt maatwerk. Elk bedrijf of organisatie wil een app in zijn eigen huisstijl en heeft eigen wensen. Je koopt nooit een bestaande app, hij moet altijd voor jouw specifieke wensen ontwikkeld worden. Dat kost geld. Zowel in het design-stadium als in het ontwikkelstadium.
- IT’ers zijn duur. Helaas is er een groot tekort aan goed geschoolde IT’ers. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Dat maakt dat de ontwikkelkosten van alles wat met IT te maken heeft flink zijn gestegen. Kost het ontwikkelen van jouw app veel tijd? Dan kost het automatisch ook veel geld.
- De lat ligt hoog. Mensen zijn de meest gebruiksvriendelijke, handige apps ter wereld gewend. Ze verwachten bovendien dat een app het altijd doet en snel werkt. De lat bij app-ontwikkeling ligt dus hoog en komt elk jaar hoger te liggen. Je komt niet weg met halfbakken oplossingen – je app moet top zijn, altijd en overal. En die perfectie heeft een prijs.
Besparen
Kosten besparen bij app ontwikkeling
Is een app dan per definitie duur? Nee, zeker niet. Zoals gezegd kun je al een app laten maken voor een paar duizend euro. Maar wat als je wél een iets geavanceerdere app wilt, en toch het kostenplaatje aantrekkelijk wilt houden?
Er zijn drie dingen die je kunt doen om kosten te besparen als je een app gaat laten maken:
- Ontwikkel in één keer voor Apple en Android. Voor diverse soorten apps moet apart worden ontwikkeld voor Apple en Android, waardoor de totale ontwikkelkosten verdubbelen. Overleg dus met je app-ontwikkelaar of er een type app mogelijk is waarbij je in één keer voor beide besturingssystemen ontwikkelt. Dat scheelt je zomaar de helft van de kosten!
- Maak gebruik van bestaande functies. Je app-ontwikkelaar heeft hoogstwaarschijnlijk al talloze apps gebouwd en functies ontwikkeld. Die kunnen met een kleine aanpassing eenvoudig worden ingevoegd in jouw app. Soms moet je dan genoegen nemen met een functionaliteit die niet voor honderd procent, maar voor 98 procent overeenkomt met je wensen – maar dat kan je wel een hele hoop geld schelen.
- Werk stapsgewijs en in goed overleg met je ontwikkelpartij. Vraag je app-ontwikkelaar niet om in één keer een app met vijftig functies te bouwen. Werk in stapjes en luister ook oprecht naar de adviezen die je krijgt. Je ontwikkelpartij heeft vaker met dit bijltje gehakt en geeft je die adviezen niet zomaar. Pak de ontwikkeling dus in goed overleg en stapsgewijs aan.
Wil je meer advies over app-ontwikkeling of ben je benieuwd wat de app die jij in gedachten hebt ongeveer zou gaan kosten? Neem contact met ons op en we komen snel bij je in de lucht met een richtprijs!
Meer weten?
Neem contact met ons op voor vrijblijvend, kosteloos en persoonlijk advies.