Wat is een web app?
Uitleg en definitie
Een term die je regelmatig hoort als het gaat om bedrijfssoftware op maat, is de web app (of: webapplicatie). Een web app is een laagdrempelige, betaalbare manier voor bedrijven om de beschikking te krijgen over eigen maatwerk software. Maar wat is een web app eigenlijk precies?
Een web app is in de basis een applicatie die op het web draait. Anders gezegd: het is een software-oplossing die je via je internetbrowser opent. Vanuit het verleden zijn we gewend dat we programma’s moeten installeren op een computer om ze te kunnen gebruiken. Denk aan software zoals Microsoft Office of andere programma’s die je doorgaans op je computer gebruikt.
Een web app installeer je niet, maar open je door via je internetbrowser naar een specifieke URL te surfen. Op dat internetadres is de software online beschikbaar. Web apps worden steeds vaker gebruikt, vooral als bedrijfssoftware voor zakelijke gebruik. Ze zijn er in allerlei verschijningsvormen en zijn volledig op maat te maken. Maar wat zijn belangrijke eigenschappen van web apps die maken dat ze zo populair zijn?
Features
Eigenschappen van een web app
Web apps voldoen doorgaans aan de volgende kenmerken:
- Zoals gezegd benader je een web app niet door een programma op je computer te openen, maar via je browser. Over het algemeen maakt het niet uit welke browser je gebruikt: Chrome, Safari, Edge of een andere browser naar keuze kun je normaal gesproken gebruiken om een web app te benaderen.
- Een web app is vaak responsive. Dat houdt in dat de software herkent met wat voor apparaat en met welke schermresolutie je op dat moment werkt. De weergave van de web app wordt daar vervolgens automatisch op aangepast. Op die manier ziet een web app er zowel op mobiele telefoons, op tablets als op computermonitoren goed uit, met de juiste beeldverhoudingen.
- Web apps kun je op allerlei manieren beveiligen. Dat een web app online beschikbaar is, betekent niet dat iedereen er zomaar bij kan. Gebruikers kun je laten inloggen met minimaal een gebruikersnaam en wachtwoord, waaraan je desgewenst nog 2FA (een extra beveiligingslaag) kunt toevoegen. Web apps zijn daarmee net zo veilig als traditionele software.
Overigens kun je, ondanks dat je een web app via je browser opent en niet als geïnstalleerd programma, heel eenvoudig een snelkoppeling op je bureaublad (of een favoriet in je browser) zetten om de web app snel te kunnen openen. In het dagelijks gebruik merk je als gebruiker zo weinig verschil tussen een traditioneel programma en een web app.
voordelen
Voordelen van web apps op een rij
Ondanks dat gebruikers niet veel verschil zullen merken tussen een web app en een ander type applicatie, brengt de web app wel een aantal belangrijke voordelen met zich mee. Denk daarbij onder meer aan:
- Gemak in onderhoud en updates. Omdat gebruikers niet van een lokale installatie gebruikmaken, kun je een web app heel eenvoudig centraal beheren. Updates voer je in de web app zelf uit, en gebruikers loggen vervolgens automatisch in de nieuwste versie van de app in. Er kunnen dus geen verouderde softwareversies in omloop zijn.
- Eenvoudig wisselen tussen apparaten. Nieuwe laptop of tijdelijk een ander apparaat in gebruik? Je hoeft dan de software niet opnieuw te installeren, maar kunt gewoon van de web app gebruikmaken zoals je gewend bent. De app is immers online, in de cloud, beschikbaar.
Eén applicatie voor meerdere besturingssystemen. Een web app draait in de cloud, niet op het besturingssysteem van de computer van de gebruiker. Je hebt dus geen aparte software nodig voor bijvoorbeeld Windows en macOS.
advies
Onze specialisatie: hybride app
Overtuigd van de voordelen van een web app? Wij hebben al voor diverse klanten maatwerk web apps gerealiseerd. Wij zijn daarbij gespecialiseerd in zogeheten hybride apps. Dat zijn applicaties waarvan de mobiele variant als downloadbare app in de app stores van Google en Apple beschikbaar is, terwijl het ‘onder de motorkap’ een web app betreft.
Het voordeel hiervan is dat we slechts één applicatie hoeven te ontwikkelen: de web app. Gebruikers maken op hun computer gebruik van die web app, maar kunnen de mobiele variant downloaden zoals ze gewend zijn met traditionele mobiele apps. Op hun telefoon hoeven ze daardoor dus niet naar een webpagina te surfen via de mobiele browser, maar openen ze gewoon een applicatie. Binnen die applicatie opent zich dan weer de web app zoals die al bestaat.
Deze wijze van ontwikkelen is zeer kostenefficiënt, zonder iets in te hoeven leveren op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Zeker voor wie de kosten binnen de perken wil houden, is een hybride app een heel mooie manier om de beschikking te krijgen over maatwerk bedrijfssoftware die aan alle wensen en eisen voldoet. Desgewenst kunnen wij zo’n maatwerk web app voorzien van een Microsoft Office 365 koppeling, waardoor er geen apart accountbeheer nodig is. Een web app laten maken is op die manier een laagdrempelige, betaalbare en zeer gebruiksvriendelijke keuze voor nagenoeg elk bedrijf.
Meer weten?
Wil je hier meer informatie over of ben je op zoek naar advies op maat, neem dan contact met ons op.