302 online applicaties

Wat is een API en hoe werkt het?

communicatie tussen applicaties
Een API kan twee of meer aparte applicaties met elkaar laten communiceren, ook als het om totaal verschillende applicaties van verschillende makers gaat. Wat doet een API precies, hoe werkt het en welke voordelen brengt het slim inzetten van API’s met zich mee?

Stel je een winkel voor met meerdere personeelsleden die elk een verschillend aantal uren per week werken. De winkel heeft een systeem waarin de personeelsplanning wordt gemaakt. Via een app kan het personeel exact zien wanneer ze staan ingeroosterd om te komen werken – erg handig. 

Als personeelsleden op koopavonden of zondagen werken, hebben ze recht op toeslagen. Die moeten ze naderhand zelf aanvragen in een ander systeem, dat zorg draagt voor de salarisbetaling.

Hoe handig zou het nu zijn als dat planningssysteem proactief zou communiceren met het systeem voor salarisbetaling?

API: communicatie tussen verschillende applicaties

Om er in bovenstaand voorbeeld voor te zorgen dat het ene systeem met het andere gaat ‘praten’, kan gebruik worden gemaakt van een API. De term API staat voor Application Programming Interface, een vaak gebezigde term als het gaat om het automatiseren van IT-processen binnen organisaties. Dat is ook niet zo gek, want API’s zijn relatief simpele IT-ingrepen die een hoop handwerk overbodig kunnen maken. In het bovengenoemde voorbeeld kan een API er bijvoorbeeld voor zorgen dat:

  • Medewerkers niet meer wekelijks hun eigen toeslaguren hoeven in te vullen;
  • Hier dus ook geen fouten in kunnen maken;
  • Hier daarom ook geen controle op uitgevoerd hoeft te worden.

Slim gebruik van een API scheelt in dit voorbeeld een hoop tijd – zowel voor de individuele medewerkers als voor degene die de declaraties controleert en accordeert voor uitbetaling – en verkleint bovendien de foutenmarge. Maar hoe werkt zo’n API eigenlijk?

Hoe werkt een API?

In de basis werkt een API als een doorgeefluik. De ene applicatie stelt een verzameling data beschikbaar, en overhandigt die aan de API. De API past die data aan, zodat het leesbaar wordt voor de ontvanger, en geeft de bewerkte data door aan de andere applicatie. Het doorgeven van die data – zoals het opvoeren van je toeslaguren als winkelmedewerker uit het voorbeeld – is daarmee geautomatiseerd, en vraagt niet langer mensenwerk.
Belangrijk bij de werking van een API is dat de data-uitwisseling goed beveiligd is. Je wilt immers niet dat vertrouwelijke informatie op straat belandt, of dat kwaadwillenden de data kunnen aanpassen of onderscheppen terwijl de informatie op weg is van of naar de API. Daarom is het cruciaal dat API’s professioneel worden beveiligd en worden ontworpen conform de nieuwste veiligheidseisen.

hoe werkt een api

Voordelen van API’s

Eenmaal in gebruik levert een API tal van mogelijke voordelen op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Tijdsbesparing. Je automatiseert handwerk en dat levert veel tijdsbesparing op, zeker als dat handwerk nu repetitief door grote groepen medewerkers wordt gedaan.
  • Kostenbesparing. Door taken geautomatiseerd uit te voeren in plaats van door menselijke handjes, kun je besparen in je personeelsinzet.
  • Fouten voorkomen. Soepel werkende API’s maken geen fouten in het doorgeven van data. Mensen doen dat helaas soms wel…
  • Eén waarheid. Door API’s slim in te zetten, zorg je ervoor dat je met ‘één waarheid’ gaat werken binnen je organisatie. Dat houdt in: geen (of minder) tegenstrijdige informatie. Je past gegevens op één plek aan, en wijzigingen lopen automatisch door in achterliggende systemen.
  • Laagdrempelig innoveren. Je kunt met behulp van API’s op een slimme manier innoveren, automatiseren en integreren zonder dat je je complete IT-inrichting op de schop moet gooien.

Communiceren met externe systemen. API’s kun je niet alleen gebruiken om interne systemen aan elkaar te koppelen, maar ook om je eigen software te laten communiceren met externen. Denk aan het automatisch laten genereren van een verzendlabel bij je logistieke partner als je een verzending initieert. Er is van alles mogelijk!

api oplossing voor alles

Vormen API’s de oplossing voor alles?

Hoewel API’s enorm handig zijn en voor tal van organisaties een uitkomst kunnen bieden, zorgen ze soms ook voor uitdagingen. Zo moet ook een API weer onderhouden worden, net als je bestaande software: je krijgt er dus wel een verantwoordelijkheid bij. Pak je dit onderhoud niet goed aan, dan kan dat je cybersecurity bedreigen.

Daarnaast is niet elke API even eenvoudig om te bouwen. Zeker als je meer dan twee systemen met elkaar wilt laten praten die allemaal in een andere programmeertaal zijn geschreven, zijn soms meer geavanceerde API’s nodig. Het is dan van belang om in zee te gaan met een IT-partij die veel ervaring heeft met het bouwen van API’s en kennis heeft van verschillende programmeertalen, zodat je zeker weet dat je API straks goed werkt en doet wat je verwacht had.

Zelf een API laten maken

Benieuwd naar wat een API voor jouw organisatie kan betekenen of hoe je het laten maken van een API moet aanpakken? Bekijk dan eens een greep uit de API’s die wij al ontwikkelden, of neem contact met ons op voor vrijblijvend advies op maat.

Meer weten?

Neem contact met ons op voor vrijblijvend, kosteloos en persoonlijk advies.

en_USEnglish