302 online applicaties

Native vs. web vs. hybride app: wat zijn de verschillen?

Native vs. web vs. hybride app: wat zijn de verschillen?

Drie termen die je vaak hoort als het om apps gaat
Apps zijn er in allerlei soorten en maten. Drie termen die je vaak hoort als het om apps gaat, zijn native apps, web apps en hybride apps. Maar wat betekenen deze drie soorten applicaties precies, en waar zitten de verschillen?

Wanneer je overweegt een app te laten maken, is het belangrijk om van tevoren goed na te denken over het type app dat het best past bij jouw situatie. Wie moeten van de app gebruik gaan maken, op welk type devices moeten ze dat kunnen doen en welke voorkeuren op het gebied van ontwikkeling heb je?

Voor veel organisaties zijn dit ingewikkelde vraagstukken, niet in de laatste plaats omdat ze geen ervaring of kennis in huis hebben als het gaat om apps ontwikkelen. Voor zulke organisaties is het zaak om bij de basis te beginnen: de keuze tussen een native app, een web app of een hybride app. Maar wat betekenen deze termen precies?

native app ontwikkeling

Native app

Een native app is een app die je downloadt vanuit de App Store of Google Play en installeert op je mobiele device. Kenmerkend aan native apps is dat ze de functionaliteiten van je apparaat kunnen gebruiken, zoals de camera, vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning. Je opent ze door op het desbetreffende icoontje te drukken. Veel native apps kun je, zij het vaak beperkt, ook offline gebruiken.

Wil je een native app aanbieden aan je klanten of medewerkers, dan zal deze moeten worden goedgekeurd door Apple en Google. Vooral Apple plaatst niet zomaar elke app in zijn App Store. Apps moeten aan regels en voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld rondom veiligheid. Apps die je via de stores aanbiedt, moeten gebruikers zelf updaten op hun apparaat. Het kan dus voorkomen dat gebruikers met oude versies van je app rondlopen, die niet meer goed of zelfs helemaal niet meer werken.

app-development

Enkele voordelen van native apps:

  • Zichtbaarheid in App Store en Google Play
  • Betrouwbaarheidsstempel van Google en Apple
  • Toegang tot functionaliteiten van het toestel
  • Hoge gebruikersvriendelijkheid
  • Werkt ook (deels) offline
Voordelen van een PWA
webapplicatie / web app

Web app

Een web app (ook wel webapplicatie genoemd) is eigenlijk het tegenovergestelde van een native app. Het is een applicatie die je niet op je apparaat installeert, maar die je online raadpleegt via je browser. Je moet dus een internetverbinding hebben om een web app te kunnen gebruiken. Veel moderne webapplicaties hebben een look & feel alsof het traditionele apps zijn, waardoor gebruikers soms niet eens echt doorhebben dat ze een web app gebruiken. Door een snelkoppeling naar de web app als icoon op je startscherm te plaatsen, kun je als gebruiker een web app openen zoals je gewend bent een native app te openen.

Voordelen van een PWA

Een web app bied je niet aan via app stores. Je geeft gebruikers toegang door ze de URL (de internetlocatie) van de app te geven, vaak samen met inloggegevens. Je kunt een web app op die manier eenvoudig beschikbaar stellen aan grote groepen gebruikers. Een web app onderhoud je centraal: gebruikers installeren de app niet, dus nieuwe versies van de app rol je in één keer uit door de app op de live-omgeving te updaten. Daarmee voorkom je dat er verouderde versies van je app in omloop zijn.

Enkele voordelen van web apps:

  • Onderhoudsvriendelijk
  • Geen afhankelijkheid van Apple en/of Google
  • Schaalbaar
  • Geen handmatige updates door gebruikers nodig
  • Eenvoudig toegankelijk
case-placeholder
tussenvariant

Hybride app

Een hybride app is een soort tussenvariant tussen de web app en de native app. Het is een app die je via de App Store en Google Play Store aanbiedt, maar die in de kern eigenlijk een web app is met een schil eromheen. Een hybride app geeft in feite een web app weer in een native app-omgeving. Het grote voordeel daarvan is dat je een hybride app voor zowel iOS als Android tegelijkertijd kunt ontwikkelen, waardoor een hybride app veel goedkoper is om te laten maken dan een native app.

 

Moderne hybride apps hebben, net als goede web apps, de look & feel van een traditionele native app. Dat terwijl het strikt genomen, onder de motorkap, web apps zijn. Hybride apps zijn eenvoudiger, sneller en goedkoper in onderhoud en ontwikkeling dan native apps en worden om die reden steeds populairder, zeker omdat de gebruikerservaring in dit soort apps de laatste jaren sterk verbetert. Met een hybride app combineer je eigenlijk het beste van twee werelden.

Enkele voordelen van hybride apps:

  • Lage ontwikkelkosten
  • Toegang tot de belangrijkste functionaliteiten van het toestel (zoals camera, push-notificaties en GPS)
  • Zichtbaarheid in App Store en Google Play
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Eén snel ontwikkeltraject voor iOS en Android tegelijk
  • Look & feel van een traditionele app, zonder de nadelen van native app ontwikkeling.
app keuze

Native, web of hybride app: wat moet je kiezen?

Moet je voor jouw organisatie nu kiezen voor een native app, een web app of een hybride app? Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden, omdat de keuze van veel verschillende factoren afhankelijk is. Zo kan het voor de zichtbaarheid en bekendheid van je app heel aantrekkelijk te zijn om een native app te laten maken, terwijl het vanuit kostenperspectief juist weer veel verstandiger zou zijn om een web app te laten maken.

Niettemin is het belangrijk om van tevoren goed na te denken over het type app dat het best bij jouw organisatie past. Je wilt immers voorkomen dat je na de lancering ontdekt dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt en alles moet terugdraaien. Daarom helpen wij organisaties graag door alle mogelijkheden, voordelen en nadelen persoonlijk te bespreken en om te zetten in een onderbouwd advies op maat.

Interesse in zo’n vrijblijvend, kosteloos advies, of nadere vragen over de verschillende soorten apps die wij ontwikkelen? Neem dan contact met ons op. 

App laten maken?

Heb je een leuk idee wat je graag wilt bespreken? Maak snel en vrijblijvend een afspraak met Jules voor een kennismakingsgesprek.

en_USEnglish