Hybride app: wat is het en wanneer kies je ervoor?
hybride app, WEB app of native app
Een term die je vaak hoort als het gaat om het ontwikkelen van mobiele apps, is de hybride app. Met een hybride app kun je op een betaalbare manier een app laten ontwikkelen en voorkom je een aantal problemen die je met andere typen apps kunt tegenkomen. Maar wat is een hybride app nu exact, en wanneer kies je idealiter voor die type app?
Je herkent het vast wel: een bepaalde app of mobiele game is wel beschikbaar voor Android, maar niet voor iPhone. Of juist andersom. In zulke gevallen spreken we van native apps: apps die specifiek voor één bepaald platform zijn ontwikkeld. Hoewel native apps allerlei voordelen met zich meebrengen, is de compatibiliteit met maar één platform voor veel organisaties nogal een struikelblok. Wil je dat jouw app zowel voor Android- als voor Apple-gebruikers beschikbaar is, dan moet je immers twee apps laten ontwikkelen, met alle kosten en andere gevolgen van dien.
De tegenhanger van de native app is de web app, in de praktijk vaak de progressive web app (PWA). Web apps werken op alle denkbare platforms, omdat het eigenlijk websites zijn die er voor gebruikers uitzien als apps. Ga je naar de website van bijvoorbeeld Spotify of WhatsApp, log je daar in en gebruik je de dienst, dan maak je gebruik van de web app. Maar omdat web apps meestal volledig online draaien, en niet op een mobiel toestel, kunnen ze vaak maar zeer beperkt gebruikmaken van toestel-hardware, zoals de camera of GPS-antenne.
Dat is waar de hybride app om de hoek komt kijken.
tussenvariant
Hybride app: het beste van twee werelden
Met een hybride app combineer je eigenlijk het beste van de native app met het beste van de web app. Een hybride app is een tussenvariant tussen de native app en de web app. Je kunt het vergelijken met een web app die in het doosje van een native app is gestopt. Gebruikers ervaren alle voordelen van een native app, terwijl je onder de motorkap de voordelen van een web app hebt als het gaat om ontwikkeling en onderhoud.
Een hybride app:
- Kun je beschikbaar stellen via Google Play en de Apple App Store. Ze zijn dus te downloaden als reguliere apps.
- Heeft toegang tot de belangrijkste toestelfuncties, zoals de microon, camera en GPS-antenne. Je kunt daarmee je app verrijken met allerlei waardevolle functies.
- Heeft de look & feel van een traditionele native app. Gebruikers zullen niet doorhebben dat het om een hybride app gaat in plaats van om een native app.
- Heeft betere offline support dan een web app, omdat een hybride app echt geïnstalleerd kan worden op een mobiel toestel.
ontwikkelkosten
Voordelen van een hybride app
Hybride apps bieden vanuit gebruikersperspectief geen echte voordelen ten opzichte van native apps. Die voordelen zijn er echter wel aan de ontwikkelkant – en ze zijn behoorlijk groot. Omdat een hybride app ‘onder de motorkap’ een web app is, waarvoor maar één broncode geschreven hoeft te worden, hoef je een hybride app maar één keer te ontwikkelen voor zowel iOS als Android. Dat houdt in dat als je een app laat maken, je met een hybride app zo’n twee keer goedkoper uit bent dan met een native app.
Dat voordeel echoot na: ook het onderhoud en de doorontwikkeling van je hybride app hoeft telkens maar eenmaal. Laat je twee native apps maken, dan blijf je dus op lange termijn met dubbele ontwikkelkosten en ontwikkeltijd zitten.
beperkingen
Hebben hybride apps ook nadelen?
Als hybride apps zo geweldig zijn, waarom is dan niet elke app hybride? Of hebben hybride apps ook nadelen?
Hoewel hybride apps enige beperkingen met zich meebrengen ten opzichte van native apps, vallen die beperkingen in de praktijk vaak volledig weg ten opzichte van de voordelen. Zo zijn hybride apps ietsje langzamer dan native apps. Dat verschil is in de meeste gevallen echter nauwelijks merkbaar, omdat internetverbindingen tegenwoordig razendsnel zijn. Ook hebben hybride apps iets minder grafische mogelijkheden dan een echte native app – maar hier heb je eigenlijk alleen last van als je een mobiele game laat ontwikkelen, wat niet vaak het geval is.
Het enige échte nadeel van een hybride app is dat de ontwikkeling ervan technisch wat ingewikkelder is dan een web app. Dit komt doordat de hybride schil om de app heen gebouwd moet worden. Daarom is het belangrijk om, als je een app laat maken, te werken met een IT-partner die aantoonbare ervaring heeft in het ontwikkelen van hybride apps. Veel IT-bedrijven ontwikkelen vooral, of zelfs uitsluitend, web apps – in zo’n geval kun je nog weleens tegen teleurstellingen aanlopen als je een hybride app laat maken.
keuze
Wanneer kies je voor een hybride app?
Of een hybride app de beste keuze voor jouw bedrijf is, is iets wat je goed met je IT-partner kunt bespreken. Situaties waarin een hybride app over het algemeen een serieuze kandidaat is, zijn:
- Je wilt de ontwikkelkosten enigszins beperkt houden;
- Je wilt je app zowel voor iPhones als Android-apparaten beschikbaar stellen;
- Je wilt je app kunnen aanbieden via de App Store en Google Play;
- Je wilt de mogelijkheid hebben om toestelfuncties te gebruiken in de app;
- Je wilt dat ontwikkeling snel gaat en dat onderhoud binnen de perken blijft qua kosten.
Klinkt dit als een passend wensenlijstje? Dan is de kans groot dat een hybride app goed bij jouw situatie past. Meer weten of op zoek naar vrijblijvend professioneel advies? Neem dan eens contact met ons op!
Meer weten?
Neem contact met ons op voor vrijblijvend, kosteloos en persoonlijk advies.