302 online applicaties

Trage bedrijfssoftware of zakelijke app? Drie oorzaken en oplossingen

communicatie tussen applicaties
Toen je je bedrijfsapplicatie of zakelijke software net in gebruik nam, was het nog lekker snel. Maar tegenwoordig kun je een zak aardappels schillen voordat de boel is opgestart. Klinkt herkenbaar? Dit zijn drie veelvoorkomende oorzaken van traagheid in je software, inclusief bijbehorende oplossingen.

Trage bedrijfssoftware is dodelijk voor de productiviteit van je onderneming. Medewerkers die met trage apps moeten werken, zijn telkens aan het wachten totdat ze verder kunnen. En ook al is dat steeds maar een paar seconden – die seconden tellen op tot uren per week.

Onnodig trage software doet bovendien iets met het moraal. Niemand heeft immers zin om met haperende systemen te werken. In de praktijk zien we vaak dat er binnen bedrijven die kampen met trage software veel medewerkers zijn die zelfbedachte workarounds gebruiken of hun taken niet conform instructie uitvoeren. En dat levert dan weer tal van andere nadelen op.

Kortom: trage software wil je zoveel mogelijk voorkomen, en als je er toch last van krijgt, wil je het direct oplossen. Maar daarvoor moet je wel weten waar die traagheid vandaan komt. Drie oorzaken komen in de praktijk vaak voor als het gaat om trage bedrijfssoftware en zakelijke apps.

Oorzaak 1: Feature creep

Begon je zakelijke app ooit klein en bescheiden, maar heb je na verloop van tijd telkens functionaliteiten toegevoegd? Of allerlei koppelingen naar andere programma’s, bijvoorbeeld via API’s? Dan is de kans aanwezig dat eventuele traagheid het gevolg is van wat feature creep wordt genoemd. 

Feature creep houdt in dat het aantal features in je software stukje bij beetje wordt opgevoerd, en dat daardoor de software steeds iets trager wordt. Op een zeker moment bereik je het punt dat je heel veel functionaliteiten hebt, maar dat de app zelf dusdanig traag is geworden dat die niet meer gebruiksvriendelijk is. De app wordt als het ware slachtoffer van zijn eigen succes.

Hoe los je het op?

Simpel: onnodige features wegsnijden. Daarbij ligt het voor de hand om te kijken welke features voor vertraging zorgen, en daar kritisch naar te kijken. Vaak zijn er diverse features die in de categorie ‘nice to have’ vallen – en dus niet per se nodig zijn – die de meeste capaciteit vragen. Dan kan de keuze om zo’n feature al dan niet tijdelijk uit te schakelen een logische zijn.

Zijn er geen features die je wilt opofferen? Dan kun je je IT-partner vragen om de app op een andere wijze te coderen. Daar komen we zo nog op terug.

Oorzaak 2: Onvoldoende schaalbaarheid

Succesvolle bedrijven groeien, niet alleen in omzet, maar ook in aantallen klanten en medewerkers. En daarmee wordt het ook drukker in je zakelijke software. Zeker als je bijvoorbeeld een klantportaal hebt, waar je klanten inloggen, kun je na verloop van tijd merken dat je software trager wordt naarmate je bedrijf groeit.

Dit komt dan mogelijk door onvoldoende schaalbare IT. Dat wil zeggen dat de servercapaciteit achter je software niet voldoende is berekend op de drukte in je software. Daardoor duurt dataoverdracht langer dan je zou willen, zeker tijdens piekmomenten.

Hoe los je het op?

Hoe je problemen met schaalbaarheid oplost, hangt af van de infrastructuur achter je IT. Draait je software op traditionele (fysieke) servers, dan zul je wellicht extra servers moeten toevoegen. Dat kan een kostbare investering betekenen.

Werk je op virtuele servers, via een partij die serverruimte als een dienst aanbiedt, dan kun je doorgaans redelijk eenvoudig opschalen. Je IT-partner kan je precies vertellen wat in jouw geval de opties zijn en hoe je over meer servercapaciteit kunt beschikken.

dealer portaal

Oorzaak 3: Achterhaalde code

Is je software al flink wat jaren oud? En gaat het om een applicatie die continu online is? Dan is de kans groot dat de software trager is geworden dan in het begin, ook als je er nooit functies of extra gebruikers aan hebt toegevoegd.

Om je software veilig te houden, moet er continu onderhoud worden gepleegd in je applicaties. Dit om bestand te zijn tegen de nieuwste cyberdreigingen. Maar al die veiligheidsupdates kunnen je software uiteindelijk traag maken. Het is alsof je je halve lichaam met pleisters hebt beplakt: dan beweeg je niet meer zo soepel.

Hoe los je het op?

Je software is niet zozeer traag vanwege die beveiligingsupdates, maar vanwege de architectuur van je app. De code is waarschijnlijk dusdanig achterhaald, dat al die beveiligingsupdates veel impact hebben. Zou je je software (deels) laten herschrijven, of in een geheel andere – snellere – codeertaal laten schrijven, dan zou het probleem zijn opgelost.

Achterhaalde code kun je dus alleen oplossen door nieuwe code te laten schrijven. Dat kan een behoorlijke investering betekenen, al kan een ervaren IT-partner op basis van de software die je nu hebt behoorlijk efficiënt en dus kosteneffectief een nieuwe versie bouwen met moderne architectuur.

vendor lock in

Reken af met traagheid

Benieuwd hoe de traagheid in jouw applicatie of software verholpen zou kunnen worden? Dan moet eerst de grondoorzaak worden geïdentificeerd. Daarvoor voeren wij regelmatig load tests uit voor onze klanten, waarbij zichtbaar wordt in welk deel van de software de traagheid zijn oorsprong vindt. 

Trage IT is niet alleen irritant, maar het is funest voor je bedrijf. Reken er daarom zo snel mogelijk mee af, en neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op; we kijken graag even met je mee!

Meer weten?

Neem contact met ons op voor vrijblijvend, kosteloos en persoonlijk advies.

en_USEnglish