App laten maken voor iOS en Android: dit zijn je opties
4 verschillende opties
Wil je een mobiele app laten maken die probleemloos door veel mensen kan worden gebruikt? Dan is het handig om die app voor zowel iOS als Android te laten ontwikkelen. Daarbij heb je verschillende opties, elk met hun voor- en nadelen. In dit artikel lees je welke mogelijkheden er zijn en waar je bedacht op moet zijn.
Voor de meeste smartphone-gebruikers is het doodnormaal: een app is zowel voor Android als iOS beschikbaar en ziet er op beide platforms vergelijkbaar uit. Maar zo normaal is dat eigenlijk niet, want iOS en Android verschillen qua techniek sterk van elkaar. Wie een app kan maken voor Android, kan niet per definitie diezelfde app maken voor iOS.
Wil je een app laten maken, bijvoorbeeld voor je klanten, of voor intern gebruik in je eigen organisatie, dan verwachten gebruikers echter wel dat die app op beide besturingssystemen op een goede, vergelijkbare manier werkt. Bied je op het ene besturingssysteem functionaliteiten aan die op het andere besturingssysteem ontbreken, of werkt je app daar heel anders, dan levert dat onduidelijkheid en klachten op. Daarom is het goed om van tevoren goed na te denken over het laten ontwikkelen van je app voor zowel Android als iOS. Je hebt daarbij verschillende opties, waarvan we er in dit artikel vier bespreken:
- De web app
- Twee native apps
- De PWA (progressive web app)
- De hybride app
kostenefficiënt
Web app: kostenefficiënt, maar beperkte opties
Een web app (voluit: webapplicatie) is een app die je als gebruiker niet op je apparaat installeert, maar die online (op het web) beschikbaar is. Je gaat via je mobiele browser naar het juiste internetadres en kunt daar de app gebruiken.
Het grote voordeel van een web app is dat je niet afhankelijk bent van het besturingssysteem. Omdat je app online beschikbaar is, hoeft deze niet op de firmware van het toestel te draaien. Elk mobiel toestel heeft een internetbrowser, dus via elk apparaat kun je web apps gebruiken. Een bijkomend voordeel daarvan is dat je maar één app hoeft te ontwikkelen die vervolgens zowel via Android als iOS te gebruiken is. Een web app laten maken is dus kostenefficiënt en gaat bovendien relatief snel.
Daar staan echter wel wat nadelen tegenover. Gebruikers willen apps graag installeren op hun apparaat, en dat kan met een web app niet. Je biedt zo’n app dus ook niet eenvoudig aan via de App Store of Google Play. Omdat de app niet op het toestel van een gebruiker staat, kunnen de meeste toestelfunctionaliteiten – zoals de camera, pushnotificaties of vingerafdrukscanner – ook niet gebruikt worden. Met een web app beperk je je dus qua opties.
gebruikerservaring en veel toestelfunctionaliteiten
Twee native apps: een mooie, maar complexe oplossing
De tegenhanger van de web app is de native app. Een native app wordt specifiek voor één besturingssysteem ontwikkeld. Je kunt zo’n app dus helemaal afstemmen op het besturingssysteem, wat over het algemeen de beste gebruikerservaring met zich meebrengt.
Het belangrijkste voordeel daarvan is dat je voor beide besturingssystemen een app hebt met een goede look & feel, die een beroep kan doen op alle mogelijke toestelfunctionaliteiten en er gelikt uitziet. Die apps staan netjes in de App Store en Google Play en zijn dus eenvoudig te downloaden voor gebruikers.
Maar native apps hebben ook nadelen. Je moet tweemaal een app van de grond af opbouwen, met dus tweemaal ontwikkelkosten en ontwikkeltijd. Houd dus rekening met een groter budget en een langere doorlooptijd. Ook het onderhoud van de beide apps heeft vervolgens tweemaal zoveel voeten in de aarde als bij andere oplossingen. Een set van twee native apps is dus een mooie oplossing, maar herbergt ook complexiteit.
webapplicatie met toestelfunctionaliteit
PWA: web app, maar dan beter
Tussen de twee uitersten – web apps enerzijds en native apps anderzijds – zijn er nog twee tussenvarianten. De eerste is de progressive web app, de PWA. Een PWA kun je zien als een webapplicatie die zich gedraagt als een native app. Het is een app die je via je mobiele browser benadert, maar vervolgens wel kunt downloaden op je apparaat.
Het grote voordeel van PWA’s is dat het onder de motorkap een webapplicatie is, maar voor gebruikers de ervaring van een native app biedt. Een PWA heeft toegang tot de meeste toestelfunctionaliteiten. Voor iOS geldt dat een PWA alleen werkt als de gebruiker Safari als browser gebruikt, en dat het aantal toestelfunctionaliteiten beperkter is dan op Android. Desondanks is de PWA een heel geschikte optie als je zowel voor iOS als Android een app wilt laten maken, omdat je maar één keer hoeft te laten ontwikkelen voor beide platforms. Een PWA biedt bovendien enige offline ondersteuning, terwijl een web app alleen bereikbaar is als de gebruiker online is.
Het nadeel van een PWA is dat je dit type apps niet via de App Store en Google Play kunt aanbieden, wat de distributie van je app kan bemoeilijken. Bovendien kan het zijn dat toestelfunctionaliteiten die je graag wilt benutten in je app, niet toegankelijk zijn voor iOS-gebruikers. Overweeg je een PWA, dan zijn dit zaken om goed te bespreken met je IT-partner.
tussenvariant & store functionaliteit
Hybride app: web app in een native jasje
De tweede tussenvariant is de zogeheten hybride app. Dit is in de basis een web app, die vervolgens verpakt wordt in een native container. Het enige wat die native container doet, is de web app tonen die erin verpakt zit.
Dat levert veel voordelen op. Zo kun je een hybride app via de App Store en Google Play aanbieden, vanwege die native container. Gebruikers kunnen de app zo downloaden op hun apparaat en krijgen een ervaring die sterk lijkt op de native-ervaring. Hybride apps hebben vanwege de native container toegang tot de meeste toestelfunctionaliteiten. Dat hybride apps in de basis web apps zijn, betekent dat je grotendeels kunt volstaan met eenmalig ontwikkelen voor beide besturingssystemen, wat kosten en tijd scheelt. Wel moet de native container voor elk van de besturingssystemen onderhouden en ontwikkeld worden.
Een hybride app heeft ook zo z’n nadelen. De offline ondersteuning is doorgaans wat beperkter dan bij een PWA, en vergeleken met native apps zijn hybride apps wat trager. In veel gevallen zijn dit echter overkomelijke beperkingen, wat de hybride app een heel interessante kandidaat maakt als je een app wilt laten maken voor zowel iOS als Android.
Advies op maat?
Op zoek naar informatie over wat in jouw situatie de beste keuze is voor een app die zowel op iOS als Android te gebruiken is? Wij kijken graag vrijblijvend met je mee en voorzien je van een onderbouwd advies op maat. Neem daarvoor gerust contact met ons op.