App laten maken: kosten om rekening mee te houden
App laten maken: kosten om rekening mee te houden
diverse kosten om rekening mee te houden
Eén van de eerste vragen die doorgaans wordt gesteld als het gaat om het laten ontwikkelen van een app, heeft van doen met kosten. De prijs van een app wordt niet alleen bepaald door het eenmalige ontwikkelwerk: er zijn verschillende soorten kosten om rekening mee te houden. Maar waar moet je dan aan denken?
Wil je een app laten maken, dan is het handig om te weten wat voor budget je nodig hebt om je wensen te kunnen laten realiseren. En heb je een vaststaand budget, dan wil je waarschijnlijk graag weten wat je voor dat budget wel of niet kunt verwachten.
De kosten van een app kunnen sterk uiteenlopen. Simpele apps met eenvoudige functionaliteiten kunnen al voor een paar duizend euro worden gerealiseerd, terwijl de meest geavanceerde, complexe apps wel meer dan een ton kunnen kosten. Die kosten hangen dus sterk af van je wensen en verwachtingen.
App-kosten: vier factoren om te overzien
App-ontwikkeling: vier kostenposten
Wat veel mensen echter over het hoofd zien, is dat je naast pure ontwikkelkosten nog rekening moet houden met een aantal andere prijsfactoren. Wil je volledige grip houden op de totale kosten die komen kijken bij het laten ontwikkelen van een app, dan is het aan te raden om die factoren goed in het vizier te hebben.
Ga je een app laten maken, dan zijn er vier van zulke kostenposten om rekening mee te houden. We zetten ze hieronder voor je op een rij, en hebben tot slot nog een aantal tips waarmee je jouw project goed kunt begroten.
Design: de cruciale blauwdruk voor je app
1: Design
IT’ers beginnen niet zomaar met apps bouwen. Een app moet eerst ontworpen worden. Nadat al je wensen voor de app zijn geïnventariseerd, moet er daarom een design worden gemaakt. Bij de meeste IT-bureaus is dit een service die is inbegrepen bij het totale project, al kun je ook een extern designbureau in de arm nemen. De kosten lopen dan wel harder op.
Het design van de app vormt de blauwdruk voor de programmeurs. Ze weten dan wat ze moeten bouwen en hoe het eruit moet zien. Bovendien kun je in het design zelf goed zien of alle door jou gewenste functionaliteiten ook in de app zitten en of de app qua vormgeving, gebruiksvriendelijkheid en look & feel aan je wensen voldoet. Een goed design is daarom heel belangrijk.
Programmeren: bouwen, testen en finetunen
2: Programmeren, testen en optimaliseren
Het grootste deel van je budget voor het laten ontwikkelen van een app gaat in het daadwerkelijke programmeerwerk zitten. Je app wordt gebouwd door IT’ers, waarbij de benodigde tijd (en dus de kosten) sterk afhankelijk zijn van de omvang van de app, de complexiteit en je wensen.
Na ieder stuk programmeerwerk dat is voltooid, moet het resultaat worden getest en op basis van die test worden geoptimaliseerd. Vaak kun je zelf deelnemen aan die tests of kun je testgebruikers aanleveren die experimenteren met demoversies. Door je constructief op te stellen en met goede feedback te komen, zorg je voor een soepele app-ontwikkeling en efficiënte inzet van je budget.
Blijf up-to-date met onderhoud
3: Onderhoud, hosting & veiligheidsupdates
Is de eerste versie van je app gereed? Dan kun je ‘m in gebruik nemen! Maar dat betekent niet dat je vanaf dat moment geen kosten meer hebt. Je app moet gehost worden, moet onderhouden worden en zal periodiek van veiligheidsupdates moeten worden voorzien. Je wilt immers wel dat je app weerbaar is tegen cyberaanvallen en dat deze goed blijft werken.
Een andere reden voor periodiek onderhoud is het op de markt verschijnen van nieuwe mobiele apparaten en nieuwe versies van besturingssystemen. Je wilt uiteraard dat je app ook op die nieuwe apparaten en in die nieuwe firmware-versies goed blijft werken. Dat gaat niet vanzelf – daar is onderhoud voor nodig. Een goede IT-partner zal je hierin begeleiden en kan een goede inschatting afgeven voor het budget waarmee je rekening moet houden voor periodiek onderhoud.
Doorontwikkeling: blijven verbeteren en uitbreiden
4: Doorontwikkeling
De eerste versie van je app is over het algemeen niet de definitieve versie. Vaak gaat het om een MVP, waar je op termijn nog een aantal functies aan wilt toevoegen. Maar het kan ook zijn dat je wensen veranderen, of dat je app om andere redenen moet worden gewijzigd of uitgebreid.
Al dit werk valt in de categorie doorontwikkeling. Bijna alle apps krijgen van tijd tot tijd een nieuwe versie met allerlei verbeteringen, nieuwe functies of een nieuwe look & feel. De kosten daarvoor zijn een stuk lager dan voor de initiële ontwikkeling, maar het is wel een prijsfactor om in te calculeren.
Prijsindicatie nodig? Vraag het vrijblijvend!
Prijsindicatie voor jouw project?
Al die verschillende prijsfactoren maken het lastig om een idee te krijgen van het budget dat je nodig hebt om jouw project te realiseren. Ben je benieuwd naar het financiële plaatje achter jouw app-wensen, neem daarom dan gerust – vrijblijvend en kosteloos – contact met ons op. We kijken graag eens met je mee en geven een indicatie af voor de eenmalige én periodieke kosten waarmee je rekening moet houden voor jouw project.
Meer weten?
Neem contact met ons op voor vrijblijvend, kosteloos en persoonlijk advies.