302 online applicaties

Hoe maak je je bedrijfssoftware schaalbaar en wat heb je eraan?

Bedrijfssoftware die meegroeit
Een term die vaak valt als het om bedrijfs-IT gaat, is schaalbaarheid. Schaalbare IT wil zeggen: software waarvan je de capaciteit eenvoudig omhoog (of juist omlaag) kunt bijstellen. Maar wat heb je daar als bedrijf precies aan? En hoe zorg je ervoor dat je software schaalbaar wordt?

Met één druk op de knop capaciteit toevoegen aan je IT-systemen, bijvoorbeeld tijdens drukke piekmomenten of wanneer je bedrijf een periode van stevige groei doormaakt. Of liever nog: IT die automatisch op- en afschaalt al naar gelang de capaciteit die je vraagt. Dat is het uitgangspunt van schaalbare IT.

Schaalbare IT was jaren geleden een mooie nice-to-have, maar is tegenwoordig een keiharde voorwaarde als je de beschikking wilt hebben over betrouwbare bedrijfssoftware. Maar waarom is dat zo, en wat betekent schaalbare IT precies voor bedrijven?

Voorbeeld: piekdrukte in de webwinkel

Stel dat je een webshop uitbaat: dan wil je 24 uur per dag online zijn om orders te kunnen verwerken. Als het goed gaat, groeit dat aantal orders maandelijks. Om zeker te weten dat je altijd online bent, moet de capaciteit van de achterliggende IT voldoende zijn om het aantal bezoekers in je webshop, maar zeker ook het aantal orders dat wordt ingelegd, te kunnen afhandelen.

‘Online zijn’ betekent dan dus meer dan alleen een website hebben die bereikbaar is. Je betaaloplossing moet werken, de productfeed vanuit je achterliggende voorraadsysteem naar je website moet het goed doen, net als alle andere systemen en verbindingen die aan je webwinkel zijn gekoppeld. Zodra één van die facetten niet meer goed werkt, valt je handel stil.

Eigenaren van webwinkels, maar ook andere bedrijven, merken de grenzen van hun IT-capaciteit vaak pas op wanneer die voor het eerst wordt overschreden. Bijvoorbeeld vlak voor de feestdagen in een webwinkel: het is er dan druk, en ineens werkt de real-time voorraadchecker niet meer, omdat die overbelast is. Daardoor laden productpagina’s niet meer goed, met als gevolg: afhakende klanten.

Met schaalbare IT ben je klaar voor onverwachte drukte en toekomstige groei

Dit scenario had voorkomen kunnen worden door gebruik te maken van schaalbare IT: software die, al dan niet automatisch, extra servercapaciteit vrijmaakt of doet vrijmaken op het moment dat dat nodig is. En dat geldt zeker niet alleen voor webwinkels, maar eigenlijk voor elk bedrijf dat gebruikmaakt van webapplicaties en andere systemen die (deels) online functioneren – en dat zijn tegenwoordig vrijwel alle bedrijfsapplicaties.

Met schaalbare IT:

  • Blijven je systemen snel en betrouwbaar werken, ook als het druk is of als je aantallen medewerkers groeien;
  • Ben je altijd online en minimaliseer je je downtime;
  • Ben je klaar voor de toekomst en hoef je niet meer om te kijken naar de capaciteit achter je IT-infrastructuur.

Schaalbare IT zorgt dus voor een stuk betrouwbaarheid, zorgeloosheid en veiligheid. Maar wat kun je als bedrijf nu concreet doen om je bedrijfssoftware schaalbaar te maken?

Advies 1: Vervang oude systemen door nieuwe, schaalbare webapps

Oude IT is dikwijls niet schaalbaar gebouwd. Als je daar extra servercapaciteit aan wilt toevoegen, bijvoorbeeld omdat je nieuwe filialen opent en dus meer verkeer moet afhandelen, moet je eenvoudigweg extra fysieke servers kopen. In de praktijk is het vaak goedkoper – en sowieso handiger en veiliger richting de toekomst – om over te schakelen op modernere oplossingen, zoals webapplicaties.

Systemen die je niet veel gebruikt, of die weinig capaciteit nodig hebben, hoef je niet per definitie te vervangen als ze enigszins verouderd zijn. Maar je core systemen, zoals je CRM of je PIM, wil je bij voorkeur modern en cloud-first ingericht hebben. Dit zijn de beste plekken om te beginnen met vernieuwen en het inbouwen van schaalbaarheid via de cloud.

web apps

Advies 2: Zorg voor 24/7 monitoring en voer loadtests uit

De meeste bedrijven hebben geen flauw idee hoe het gesteld is met hun IT-capaciteit. Het werkt, of het werkt niet – en in dat laatste geval is er vaak sprake van paniek. Daarom is het verstandig dat je van tijd tot tijd een loadtest laat uitvoeren op je kritieke IT-infrastructuur. Met een loadtest bepaalt een IT-bedrijf de maximale capaciteit van je IT: de hoeveelheid verkeer wordt opgevoerd totdat ergens de grenzen worden bereikt.

De maximale capaciteit van je infrastructuur wordt bepaald door de zwakste schakels. Tijdens een loadtest wordt duidelijk waar die zwakke schakels zitten, zodat je daarmee aan de slag kunt. Implementeer vervolgens 24/7 monitoring, zodat je real-time grip hebt op de prestaties van je IT-infrastructuur en het direct opmerkt zodra de grenzen van je capaciteit in zicht komen. Zo kun je opschalen vóórdat je offline gaat, in plaats van wanneer je de negatieve gevolgen ervan al ondervindt.

Heb je binnen je bedrijf geen expertise en ervaring in huis met loadtests en monitoring? De juiste IT-partner kan je hiermee helpen.

Advies 3: Laat je webapplicaties ontwikkelen door de juiste IT-partner

In de meeste gevallen zullen schaalbare applicaties ontwikkeld worden als webapplicatie. Maar niet elke willekeurige webapplicatie is automatisch optimaal schaalbaar. Daarvoor moet zo’n webapplicaties op de juiste manier worden ontwikkeld. Daarbij moet onder meer worden gelet op:

  • Efficiënte code zonder overbodige complexiteit;
  • Strategische caching om de snelheid van de webapp te optimaliseren;
  • Snelle, logisch ingerichte onderliggende databases waaruit de webapp kan putten;
  • Slimme toepassing van microservices;
  • Implementatie van autoscaling;
  • Een geoptimaliseerde frontend, waarmee je laadtijden verkort in plaats van verlengt.

Lang niet elk IT-bedrijf heeft voldoende kennis en ervaring in huis om in één keer een optimaal schaalbare webapplicatie neer te zetten. Vraag de IT-ontwikkelaar van je keuze dus goed uit en zorg ervoor dat je in zee gaat met een ontwikkelaar die weet wat hij doet en aantoonbare ervaring heeft. Anders kan het zomaar zijn dat je voor schaalbaarheid betaalt, maar het niet geleverd krijgt.

Op zoek naar meer informatie over schaalbare IT of het schaalbaar maken van jouw bedrijfsprocessen? Neem dan zeker eens contact met ons op!

development

Meer weten?

Neem contact met ons op voor vrijblijvend, kosteloos en persoonlijk advies.

nl_NLDutch