302 online applicaties

302 online applicaties logo

MVP: betekenis, uitleg en tips

minimum viable product
Bij het ontwikkelen van nieuwe software werken we vaak met een MVP: een minimum viable product. Maar wat is een MVP precies, waarom is het aan te bevelen om ermee te werken, en waar moet je op letten als je een MVP laat ontwikkelen door een softwarebedrijf?

Een MVP (minimum viable product) is een minimale versie van een app of programma die aan gebruikers kan worden aangeboden. In een MVP zit maar een deel van de functionaliteiten die uiteindelijk in de app of software moeten komen. Het gaat dan om basale basisfunctionaliteiten. Er kunnen bovendien nog bugs of andere onvolkomenheden in de software zitten. Wel is de software veilig om te gebruiken en heeft de software al waarde voor gebruikers.

De set basisfunctionaliteiten die in een MVP zitten, maken dat de software of app ‘levensvatbaar’ (‘viable’) kan worden genoemd. Maar aan wat voor functionaliteiten moet je dan denken? Waaruit bestaat een MVP?

requirements

Wat zit wel en niet in een MVP?

Waaruit een MVP bestaat, is voor elk stuk software weer anders. Wat in de ene app een cruciale basisfunctionaliteit is, is voor de andere app een leuk extraatje dat wel tot later kan wachten. Daarom start de ontwikkeling van nieuwe software – of het nu een web app is, een klantportaal of een ander type software – altijd met het opstellen van zogeheten requirements. Dat is een lijst met functionaliteiten die uiteindelijk in de software moet komen te zitten.

Vaak wordt daarbij gewerkt met de zogeheten MoSCoW-methode. De vier medeklinkers uit die term staan voor:

  • Must have: functionaliteiten die cruciaal zijn. Zonder deze functionaliteiten is de software niet compleet.
  • Should have: functionaliteiten die iets minder prioriteit hebben, maar op termijn zeker in de software moeten komen.
  • Could have: functionaliteiten die geen prioriteit hebben, en die bijvoorbeeld alleen gerealiseerd worden als het budget dat nog toelaat.
  • Won’t have: functionaliteiten die wel overwogen zijn, maar niet gebouwd zullen worden. Bijvoorbeeld omdat ze te duur zijn, of omdat er goede redenen zijn om ze toch niet te willen.

Als alle requirements van de software op papier staan, kan daaruit een korter lijstje met functionaliteiten worden gehaald voor de MVP. Het ligt daarbij voor de hand om vooral, of zelfs uitsluitend, te putten uit de functionaliteiten die onder de eerste categorie vallen: must haves. Dat betekent niet dat alle must haves al gereed moeten zijn, maar er moet wel genoeg in de software zitten om gebruikers al serieuze taken te laten voltooien. De software moet voor een gebruiker dus al wel enigszins bruikbaar zijn.

successen met mvp

Waarom zou je een MVP aanbieden aan gebruikers?

Een MVP is dus allerminst een voltooide app of programma. Het is een uitgeklede basisvariant waaraan nog van alles moet worden toegevoegd. Waarom zou je dan toch een MVP willen aanbieden aan gebruikers?

Een MVP heeft drie belangrijke voordelen:

  1. Snelheid. Door een MVP aan te bieden, kun je gebruikers eerder aan de slag laten gaan met je software. Je hebt dus sneller iets te bieden. Dat is dan nog geen voltooide app, en er zitten wellicht nog bugs in, maar gebruikers hoeven geen maanden – of zelfs jaren – te wachten voordat ze iets kunnen gebruiken. 
  2. Feedback. Zodra gebruikers met het MVP aan de slag gaan, kun je starten met feedback verzamelen. Zo weet je eerder of je software goed aansluit bij de behoeften van de gebruikers en kun je in een vroegtijdig stadium bijsturen. Daarmee voorkom je dat er later nog fundamentele aanpassingen of herzieningen moeten worden uitgevoerd. Dat bespaart een hoop ontwikkelkosten. Een MVP bespaart je dus op die manier ook geld. 
  3. Draagvlak. Door met een MVP te werken, betrek je gebruikers heel actief bij de ontwikkeling en optimalisatie van de software. Gebruikers kunnen feedback geven en krijgen inspraak. Dat zorgt voor meer draagvlak om de software goed te gaan gebruiken dan wanneer je vanuit een ivoren toren aan het ontwikkelen gaat en daarna een grote lancering van je software probeert te doen. We noemen dit ook wel: bottom-up ontwikkeling in plaats van top-down. Bottom-up ontwikkelen, samen met de gebruikers en met goede feedbackmogelijkheden, levert in de praktijk verreweg de beste resultaten op.
mvp laten ontwikkelen

Waar moet je op letten bij een MVP?

Een MVP aanbieden is een goed idee als je nieuwe software laat ontwikkelen. Er zijn desondanks wel een paar valkuilen waar je beter niet in kunt trappen, en andere zaken om op te letten. De belangrijkste zijn:

  • Verwachtingsmanagement. Gebruikers kunnen soms teleurgesteld zijn als ze een MVP in gebruik nemen, omdat ze meer functies hadden verwacht. Wees dus eerlijk en transparant over wat er in je MVP zit, en ook over wat er nog niet in zit. Daarbij kun je natuurlijk wel aangeven dat er in de toekomst meer functies bijkomen, en wanneer dat ongeveer gaat zijn.
  • Feedback ter harte nemen. Gebruikers zijn vaak direct in hun feedback – soms zelfs dodelijk eerlijk. Dat kan lastig zijn, vooral als een IT-team hard heeft gewerkt aan een mooi MVP, dat vervolgens harde kritiek krijgt. Probeer feedback zoveel mogelijk in perspectief te plaatsen en ter harte te nemen, ook als het lomp of ondankbaar overkomt. Verreweg de meeste feedback is opbouwend bedoeld. Bedenk: als je helemaal geen feedback zou ontvangen, zou dat nog veel vervelender zijn, want dat zou betekenen dat je geen informatie hebt waarmee je de software kunt verbeteren!
  • Ontwikkel door. Een MVP neerzetten met een goede IT-partner is al een aardig project. Maar je bent er nog niet als het MVP eenmaal staat. Het is niet voor niets een MVP: er moet nog doorontwikkeld worden. Voorkom dus dat je na oplevering van de MVP achterover gaat leunen. Gebruikers van het eerste uur worden fans voor het leven als je actief aan de slag blijft met de doorontwikkeling van de software en als ze zien dat hun feedback ook op enige termijn resulteert in concrete toevoegingen en verbeteringen.

Ben je scherp op deze valkuilen, dan kan een MVP je enorm helpen om nieuwe software binnen of namens jouw bedrijf of organisatie op een succesvolle manier neer te zetten. Wil je meer weten over hoe softwareontwikkeling in z’n werk gaat? Neem dan eens contact met ons op voor gratis en vrijblijvend advies op maat!

Meer weten?

Welke van bovenstaande functies zou in een klantportaal voor jouw bedrijf een waarde toevoegende feature zijn? Wil je hier meer informatie over of ben je op zoek naar advies op maat, neem dan contact met ons op.

nl_NLDutch